InvestPortal.cz Vyhledat
Zobrazit všechny články

Magorovu pivovaru se daří – Bernard a malá noticka o lakomých milionářích na závěr

23.4.2015 Jindřich Svoboda (přečteno 2882x)
Magorovu pivovaru se daří – Bernard a malá noticka o lakomých milionářích na závěr

Humpolecký pivovar Bernard zvýšil v prvním kvartálu výstav (produkci piva) o 14 procent. Spolumajitelem je známá osobnost pivovarenského byznysu a bojovník za rozmanitost piv Stanislav Bernard. Ten nedávno vydal knihu Tvrdohlavý muž, kterou propaguje pod kontroverzním sloganem „Pivo dobré, majitel magor“. Právě tento magor krátce po revoluci koupil se dvěma společníky humpolecký pivovar, jenž měl naprosto pokaženou pověst a přeměnil jej na chrám kvalitního nepasterovaného piva, které vyhledávají znalci z celé republiky.

Jak informoval mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek, k dalšímu růstu prodeje piva v tomto roce napomohla mírná zima i navýšení počtu zásobovaných restaurací. Díky rostoucí výrobě  je pivovar postupně modernizován. Loňské investice přišly na 130 milionů Kč, další investice za několik desítek milionů jsou plánovány na letošní rok. Půjde o mimo jiné o rozšíření kvasných kapacit a nadstavbu administrativní budovy.

Loni pivovar Bernard vystavil 265 000 hektolitrů piva. „Přestože naše výroba roste, zůstáváme malým pivovarem. Náš loňský výstav představoval jen 1,5 procenta produkce v České republice," uvedl mluvčí  Mikulášek. Pětina produkce směřovala loni do ciziny. Loňský obrat pivovaru dosáhl 541 milionů Kč oproti 465 milionům Kč v roce 2013.

Svůj odvěký problém s hospodskými, kteří jsou zvyklí na nemalé „pobídky“ od velkých pivovarů výměnou za to, že budou točit výhradně jejich pivo, se humpolecký pivovar snaží řešit i budování vlastních restaurací na bázi frančízy. Aktuálně jsou provozovány čtyři a další dvě se připravují. „Jejich počty budeme navyšovat, ovšem vždy v závislosti na kvalitě lokality a samotných franšízantů," říká Mikulášek.

Uvidíme, jak se bude frančízantům i frančízorovi dařit. Nápad to je určitě zajímavý, i když třeba 200g uzenářovy světlé tlačenky v Bernard Pubu na Praze 6 bych si asi k pivu nedal. Cena 109 Kč mi přijde poněkud přepálená. Nic proti svobodné cenotvorbě, ale měl bych trošku obavu, jak dlouho ji pan hospodský „suší“ v ledničce. Přece jenom ji v uzenářství přes ulici lze koupit ve stejné kvalitě za 30 Kč, tak netuším, kdo si ji tam objedná. Ledaže by opět začalo platit heslo z doby, kdy pan Bernard se svými společníky kupoval humpolecký pivovar - „Pivo z Humpolce udělá z vás pitomce“.

P.S. Možná by ctěné čtenáře překvapilo, kolik podnikatelů a milionářů chodí přes poledne do „čtyřek“, kde se stravují dělníci a řemeslníci. Tam mají totiž jistotu, že se jídlo „točí“ a i finační stránka věci není zcela mimo mísu. Jak zjistili autoři knihy Váš soused je milionář, mnozí „zazobanci“ jsou škrti. Nejzářnějším příkladem byla „nejnenáviděnější žena na světě“, multimilionářka Hetty Green. Pokud vůbec zavítala do restaurace, tak výhradně do nejlevnějších jídelen. Neměla kancelář a úřadovala po chodbách bankovních ústavů. Na oběd si s sebou nosila ovesnou kaši, kterou si ohřívala na radiátoru.

Jindřich Svoboda Jindřich Svoboda

 

Ostřílený harcovník světa byznysu i burzovního obchodování. 

Upozornění: Veškeré informace publikované na tomto webu jsou určeny výhradně ke studijním účelům a v žádném případě je nelze považovat za investiční doporučení ve smyslu příslušných právních předpisů.

 

Tipy pro investory: Naučte se základy opčního obchodování

Komentáře k článku