InvestPortal.cz Vyhledat
Zobrazit všechny články

Jak si vypěstovat konkurenci a přijít o trh (2/2)

1.11.2015 Jindřich Svoboda (přečteno 2239x)
Jak si vypěstovat konkurenci a přijít o trh (2/2)

První díl článku najdete zde.

Česká společnost Hols v letech 1998-1999 koupila od Pražských pivovarů nemovitosti a technologii a po zvážení se rozhodla vaření piva ve Vratislavicích obnovit. Šéf marketingu pivovaru Pavel Regner uvádí: „Rozhodnutí s sebou přinášelo řadu očekávaných i neočekávaných problémů: technologie nebyla kompletní, nebyly obaly, musely se nakoupit suroviny, přijmout lidé. Problém byl také s názvem piva. Práva na původní název Vratislav zůstala Pražským pivovarům, a tak se musel hledat nový název. V učebnicích dějepisu se píše, že po králi Vratislavovi v Českých zemích vládl jeho bratr Konrad. Oba to byli Češi, Přemyslovci. Navíc název Konrad je čitelný téměř ve všech jazycích. Bylo rozhodnuto. Nové pivo ponese název Konrad.“

Těžko říct, zda si vedení společnosti Hols tehdy uvědomilo, že se jméno Konrad může snadno vztáhnout na neslavného vratislavického rodáka, šéfa sudetoněmeckých nacistů, Konrada Henleina. Jak ale už v té době zjistil časopis Respekt, mezi štamgasty místních hostinců je jméno Obergruppenführera SS, který za války strávil několik let zoufalým bojem s nacistickými byrokraty o změnu příjmení své matky z Dvořáček na Dworatschek, již zcela neznámé.

Přesně dva roky po uzavření se v pivovaru opět začalo vařit pivo. V roce 2010 se již Konrad mohl pochlubit výstavem 155 tisíc hl, zatímco svijanský pivovar se může pyšnit 570 tisíci hl vystavenými v roce 2014. Oba pivovary dominují trhu na Liberecku a Jablonecku. Svijany se staly dokonce významným celorepublikovým hráčem.

Pražské pivovary, později přejmenované na Pivovary Staropramen, sice pokračují ve výrobě piva Vratislav na pražském Smíchově a dál jej vozí na Liberecko, jenže jalová obchodní politika značku zcela marginalizovala. A to přesto, že „Vráťa“ patří rozhodně k tomu lepšímu, co opouští brány povltavského pivovaru.

A likvidátor pivovarů Staropramen do třetice. V roce 2007 došlo na uzavření pivovaru v pražském Braníku a přesunutí zde produkovaných značek a technologie opět na Smíchov. Obecně se počítalo s tím, že branický pivovar bude přestavěn na bytový komplex, ale světe div se, před dvěma lety se v Hospodářských novinách objevila zpráva, že investoři chystají obnovení vaření piva i zde.

Optimalizace výroby piva v podobě koncentrace do jednoho pivovaru sice v ekonomických analýzách vypadá pěkně, jenže se jaksi nepočítá s „lokálpatriotismem“ místních pivařů a i tím, že si koncentrátor takto může vypěstovat konkurenci, která jej bude porážet kvalitou a kupodivu i cenou. Pivo Konrad získává ceny doma i v zahraničí, a přitom není problém narazit v Libereckém kraji na hospody, které 11° Konrada čepují za 20 i méně Kč.

Svijanské pivo bylo také pojmem, zejména díky tomu, že svijanští své pivo nepasterizují, a tím má lepší výživové hodnoty než klasické pasterizované „europivo“. Jednu dobu bylo v Praze považováno za vyloženě prémiový mok a hostince nesoucí hrdě nápis Svijanská hospoda byly narvané. (Bohužel v poslední době se, podobně jako Mondeléz, snaží majitel svijanského pivovaru vylepšit hospodaření šizením receptury, a bohužel to je na chuti znát.)

Zavírání pivovarů v posledních 20 letech tedy často připomíná boj s drakem. Setnete hlavu a naroste nová anebo rovnou hlavy dvě tak, jako se to přihodilo v Lounech po uzavření tamějšího pivovaru. Celá tato racionalizace a optimalizace zapomíná na jedno: na to, že mnohým zákazníkům vadí jíst opavské piškoty z Polska nebo pít branické pivo z Ostravy. Lehce se tak může stát, že si optimalizátor sám vypěstuje konkurenci a v boji s ní je poražen na hlavu.

Jindřich Svoboda Jindřich Svoboda

 

Ostřílený harcovník světa byznysu i burzovního obchodování. 

Upozornění: Veškeré informace publikované na tomto webu jsou určeny výhradně ke studijním účelům a v žádném případě je nelze považovat za investiční doporučení ve smyslu příslušných právních předpisů.

 

Tipy pro investory: Naučte se základy opčního obchodování

Komentáře k článku

Štítky ke článku

Další články z rubriky

opceŽivě

Čtěte dále...