InvestPortal.cz Vyhledat
Zobrazit všechny články

Američané, Číňané a Češi. Jejich přístup k malému podnikání

21.7.2016 Jindřich Svoboda (přečteno 2997x)
Američané, Číňané a Češi. Jejich přístup k malému podnikání

Jak je možné, že některé čínské restaurace stále fungují, když mají tak málo zákazníků? Otázka, kterou si položil už nejeden Čech. (A mnozí došli k závěru, že Číňané v nich perou špinavé peníze.)

Tentokrát se ale neptal náš soukmenovec. Tuto otázku položil na serveru Quora nejmenovaný Američan. Podnikatel Jon Baldwin přišel s odpovědí, která není úplně nezajímavá.

Číňané podle něj většinou finance řeší jinak než běžní Američané. Když Američané zakládají podnik, často nejprve hledají externí financování. Snaží se získat půjčku od soukromé banky nebo od státní federální agentury půjčující malým podnikům (SBA - Small Business Administration). Anebo si vezmou druhou hypotéku na dům (tzv. americkou hypotéku - jak příhodné). Pak si vytvoří „restauraci svých snů". Vyhodí staré věci, koupí si spoustu zářivě nového vybavení a udělají úžasný podnik. Díky tomu se ale „vyšťaví" z peněz a mají na krku velké splátky. Jestliže se jim nezačne dařit hned nebo se jim přihodí nečekaná příhoda, jsou vyřízení. A jestli ještě ručí nemovitostí, tak raději skončí dřív, než by přišli o střechu nad hlavou. Není žádnou novinkou, že, podle dlouhodobé statistiky, polovina restaurací do roka skončí.

Číňané jdou na věc jinak. Většinou si neradi půjčují. Začínají podnikat, až si něco našetří nebo si popůjčují v široké rodině. Využijí použité vybavení a nábytek. Když je podlaha ucházející, tak ji nevyměňují. Dekoraci, výmalbu a opravy si dělají sami nebo si je zařídí levně v rámci své komunity. Zpravidla platí hotově, neberou si úvěr. Takže ta malá čínská restaurace vydělává jenom na nájem a rodinu, která v ní pracuje. Svoje bydlení si čínští majitelé zřejmě pořídili podobným způsobem, takže je nedrtí velká hypotéka. Anebo v restauraci přímo bydlí. Nám dobře známý Robert Kiyosaki píše v jedné ze svých knih o asijské rodině, která založila pekařství, ve kterém i bydlela a jedla především své vlastní výrobky.

Dalším faktorem je oddanost podnikání. Pokud zkrachuje restaurace Američanovi, vrátí se zpátky ke své profesi. Většina přistěhovalců ale tuto možnost nemá. I s velkým doktorátem z Číny a dlouhými lety zkušeností nemůže někdo, kdo pořádně neumí anglicky, získat slušnou pozici v bance nebo větší firmě. „Pokud restaurace zkrachuje, budeme mít hlad." To zní jako velká motivace k 15-hodinovým šichtám a provádění veškeré práce po vlastní ose.

Je zajímavé, že jsou vlastně Češi podobnější Číňanům než Američanům. Pravda, ne vždy jsme tak pracovití. Možná ale, že měl Hitler pravdu, když si všiml houževnatosti a učenlivosti Čechů a přirovnával je k Asiatům. :-)

Nesouhlasíte a myslíte, že psychopatický polovzdělanec Čechy příliš šanoval? Nezapomínejme, že před sto lety byly Čechy nejrozvinutější a nejprůmyslovější částí Hitlerovy domoviny - velkého Rakouska-Uherska.

Jindřich Svoboda Jindřich Svoboda

 

Ostřílený harcovník světa byznysu i burzovního obchodování. 

Upozornění: Veškeré informace publikované na tomto webu jsou určeny výhradně ke studijním účelům a v žádném případě je nelze považovat za investiční doporučení ve smyslu příslušných právních předpisů.

 

Tipy pro investory: Naučte se základy opčního obchodování

Komentáře k článku